UNG:DOX

Kunst & Kritik

Vi tager under temaet KUNST & KRITIK et kig på kunstens mulighedsrum for at provokere, reflektere, skabe og udvikle. Det gør vi med dokumentarfilm, der viser kunstens metoder og udtryksformer, kunsten som en del af samfundsstrukturer, og hvordan kunsten bruges til at bryde med og kritiserer det etablerede samfund og systemer.

Tehachapi

JR / Rosalie Varda, Marc Azoulay & Marco Berrebi / Frankrig / Fag: Engelsk, samfundsfag

California Correctional Institution, bedre kendt som Tehachapi, er et berygtet fængsel i det sydlige Californien. Det er et såkaldt maximum security prison, hvor de indsatte typisk afsoner straffe langt over livstid og hvor deres hverdag er præget af vold og etnisk segregering. Gennem tre år følger vi den franske streetart kunstner og Oscar-nominerede filminstruktør, JR, (‘Faces Places’) i hans stort anlagte kunstprojekt indenfor murene af fængslet i tæt samarbejde med de indsatte: Et kunstprojekt der giver de medvirkende mulighed for at fortælle deres historier og som er med til at skabe et håb for en lidt lysere hverdag og måske en reel fremtid. Forskellige etniske baggrunde, der normalvis danner segregerede voldsparate bander i fængslet, arbejder side om side, og nogle af de indsatte får endda via projektet genoprettet kontakt med familie uden for murene. ‘Tehachapi’ er en rørende dokumentar fra landet der huser 25% af verdens indsatte, og som lægger op til kritisk refleksion over samfundets strafparadigmer, og hvordan rehabiliterende initiativer kan hjælpe indsatte på en måde, som det ellers systematisk voldelige fængselssystem ikke formår.

Alreadymade

Barbara Visser / Monique Busman / Holland / Fag: Billedkunst, dansk

I 2004 blev et urinal stemt som det mest indflydelsesrige værk nogensinde inden for moderne kunst. Den berømte kunstner og provokatør Marcel Duchamp hævdede at have skabt ‘Fountain’ – eller rettere sagt, at han købte det masseproducerede produkt, underskrev det, og skabte derved verdens første stykke ‘readymade’ kunst. Mange i dag mener dog, at det var den mindre kendte kunstner Baroness Elsa von Freytag-Loringhoven, der bør have æren for at have transformeret dette meget omdiskuterede stykke porcelæn til kunst. ‘Alreadymade’ er en søgen efter sandheden bag ‘Fountain’, en refleksion over, hvad der gør kunst til kunst, og samtidig et forsøg på at bringe Elsa von Freytag-Loringhoven til live. Ved hjælp af den begrænsede arkivoptagelse, der findes af hende, en tysk skuespillerinde og moderne teknologi, trækkes den fascinerende boheme ud af kunsthistoriens marginaler. Filmen antager selv form af et ‘readymade’, idet den væver sin historie med fundet materiale fra mange forskellige kilder og dermed inkarnerer filmens indhold i sin form.

78/52

78/52

Alexandre Philippe / Kerry Deignan Roy & Robert Muratore / Fag: Mediefag, dansk

78/52 er en reference til antallet af opstillinger (78) og antallet af klip (52) i bruserscenen i  Alfred Hitchcock’s ‘Psycho’ fra 1960. En hel uge af de fire uger, der var afsat til at indspille Psycho – og dermed en fjerdedel af filmens produktionsskema – var udelukkende dedikeret til den berømte bruserscene. En scene, der endte med fundamentalt at ændre filmhistoriens definition af horror. I ‘78/52’ dykker instruktøren Alexandre O. Philippe, ned i den berygtede og essentielle scene og gennemgår skud for skud med hjælp fra både filmnørder og filmskabere. Dette sker både med fokus på filmen og scenens betydning for filmhistorien, men også med et kyndigt blik på det rent filmtekniske, hvor både klip, lyd og lys spiller en afgørende rolle. ‘78/52’ er oplagt for alle filminteresserede, der tager os helt ned i anatomien på ‘Psycho’, og viser de mange dele og virkemidler, der har betydning i skabelsen af en film.

Making Waves: The Art of Cinematic Sound

Making Waves: The Art of Cinematic Sound

Midge Costin / Bobette Buster, Midge Costin & Karen Johnson / USA / Fag: Musik, mediefag, dansk

‘Making Waves: The Art of Cinematic Sound’ tager os igennem lydsiden af filmhistorien og dens vigtighed for at kunne fortælle bevægende historier. Fra stumfilm til Star Wars og Jurassic Park – denne dokumentar udlægger den verden af lyd og musik vi nogle gange tager for givet i de film vi elsker – med alt fra lydeffekter til store komponerede ballader, der bringer alle følelserne frem. Ud fra filmklip, interviews og arkivoptagelser får vi et unikt indblik ind i lyddesignernes skabelsesrum. Hollywoods største instruktører samles da også – fra Spielberg og Lucas til Coppola og Lynch – for at hylde de lyddesignere, der har været med til at forevige deres film. Filmen er oplagt til at arbejde med lydproduktionens mange facetter, der kan være til inspiration for musikelever og de retninger deres fag kan tage dem i.