UNG:DOX

UNG:DOX – Esbjerg

Velkommen til UNG:DOX i Esbjerg! Her kan du finde de film og arrangementer, som vi tilbyder til ungdomsuddannelserne under festivalen d. 11.-22. marts.

The Many Lives of Édouard Louis

The Many Lives of Édouard Louis

François Caillat / Jacqueline Sigaar, Hortense Qitard & Christophe Gougeon / Frankrig / Fag: Fransk & samfundsfag

Den franske forfatter Edouard Louis har gennemgået en bevidst og målrettet forvandling fra at være en del af Frankrigs absolutte bund til den mest prestigefyldte kulturelle elite. En social opstigning, der særligt i Frankrigs meget opdelte samfundslag er bemærkelsesværdig, og som har gjort Louis til frontfigur for diskursen om moderne klasseskel. Med denne personlige dokumentar følger vi Louis, født Eddy Bellegueulle 1992, der træder ud af den autofiktive karakter, han beskæftiger sig med i sine bøger, og inviterer seeren med til de arenaer, som hans egen forvandling udspillede sig i. Gennem Louis’ egne ord bliver begreber og emner som klassevold, giftig maskulinitet og kulturel kapital udfoldet via store filosofiske og sociologiske teoretikere og konkretiseret via Louis’ spidsfindige og detaljerige anekdoter. Filmen giver anledning til refleksion over, hvordan strukturer og sociale koder i klasseforhold påvirker det enkelte individ, både i det store perspektiv og i det helt nære.

Tehachapi

JR / Rosalie Varda, Marc Azoulay & Marco Berrebi / Frankrig / Fag: Engelsk, samfundsfag

California Correctional Institution, bedre kendt som Tehachapi, er et berygtet fængsel i det sydlige Californien. Det er et såkaldt maximum security prison, hvor de indsatte typisk afsoner straffe langt over livstid og hvor deres hverdag er præget af vold og etnisk segregering. Gennem tre år følger vi den franske streetart kunstner og Oscar-nominerede filminstruktør, JR, (‘Faces Places’) i hans stort anlagte kunstprojekt indenfor murene af fængslet i tæt samarbejde med de indsatte: Et kunstprojekt der giver de medvirkende mulighed for at fortælle deres historier og som er med til at skabe et håb for en lidt lysere hverdag og måske en reel fremtid. Forskellige etniske baggrunde, der normalvis danner segregerede voldsparate bander i fængslet, arbejder side om side, og nogle af de indsatte får endda via projektet genoprettet kontakt med familie uden for murene. ‘Tehachapi’ er en rørende dokumentar fra landet der huser 25% af verdens indsatte, og som lægger op til kritisk refleksion over samfundets strafparadigmer, og hvordan rehabiliterende initiativer kan hjælpe indsatte på en måde, som det ellers systematisk voldelige fængselssystem ikke formår.

The Serengeti Rules

The Serengeti Rules

Nicolas Brown / David Allen / Storbritannien & USA / Fag: Biologi

I 1960’erne begav en flok unge forskere sig ud i vildmarken, drevet af en umættelig nysgerrighed på, hvordan naturen fungerer. De blev sendt ud til nogle af de mest spektakulære steder på Jorden – fra det majestætiske Serengeti til Amazonas’ jungle; fra Det Arktiske Ocean til Stillehavets tidevandsbassiner – og de opdagede parallelt et enkelt sæt regler, der styrer alt liv. Nu, sent i deres imponerende karrierer, deler disse fem store, men ubesungne forskere inden for moderne økologi – Bob Paine, Jim Estes, Mary Power, Tony Sinclair og John Terborgh – historierne om deres eventyr, og hvordan deres banebrydende arbejde vendte op og ned på vores syn på naturen. Over hele kloden opdagede de, at blandt millioner af arter på vores planet er der nogle, der er vigtigere end andre. De kaldte disse arter for “nøglearter”, fordi de holder den naturlige verden sammen, og denne dokumentarfilm viser på bedste vis hvad det er for nogle opretholdende egenskaber, nøglearter har i forskellige økosystemer – og kigger ikke mindst rovdyret, der kan vise sig at være dyret der holder det hele sammen.

As the Tide Comes In

Før Stormen

Juan Palacios, (Co-Director) Sofie Husum Johannesen & Juan Palacios / Kasper Lykke Schultz / Danmark / Fag: Dansk

De 27 beboere på vadehavsøen Mandø er vant til barskt vejr, men klimaforandringerne intensiverer den ulmende trussel imod det lille øsamfunds eksistens. Gregers, der er øens sidste bonde, nægter dog at flytte fra gården som hans familie har haft i 8 generationer og har ikke opgivet håbet om at finde en kone han kan styre gården sammen med. Med smukke billeder og hverdags gøren, træder øens beboere frem i tiden op til stormen rammer; Gregers inspicerer øens diger med sin hund, Mie puster 100 lys ud på sin fødselsdagskage imens fuglekiggeren Niels beklager sig over de sjældne fugle, der ikke besøger øen længere og Preben, der er turistguide fortæller sommergæsterne historier om, hvordan hele Mandøs samfund næsten blev udslettet under en stormbølge i 1634. På trods af truslen fra det stigende hav, holder den næste generations beboerne standhaftigt fast i deres drømme og håb og deres lille del af verden. Dokumentaren formår at give et unikt indblik ind i det geografiske område og en befolkning af Danmark, der giver skellet mellem land og by en helt ny betydning. Øens karakteristiske landskab af himlen, havet og markerne, der forandrer sig i takt med vinden og tidehavet får da også sin poetiske plads i en historie om en del af Danmark, der er tæt på naturen og meget direkte kæmper med klimaforandringerne