UNG:DOX

Science

SCIENCE danner ramme for nogle af årets bedste dokumentarfilm, der nørder naturens fænomener på mikro- og makroplan og fanger os ind med smukke og hypnotiserende billeder af naturen og menneskets komplekse forhold hertil. Vi skal se nærmere på naturens tilstand og den innovative forskning, der galoperer afsted og gang på gang har været med til at ændre vores verden fundamentalt.

The Serengeti Rules

The Serengeti Rules

Nicolas Brown / David Allen / Storbritannien & USA / Fag: Biologi

I 1960’erne begav en flok unge forskere sig ud i vildmarken, drevet af en umættelig nysgerrighed på, hvordan naturen fungerer. De blev sendt ud til nogle af de mest spektakulære steder på Jorden – fra det majestætiske Serengeti til Amazonas’ jungle; fra Det Arktiske Ocean til Stillehavets tidevandsbassiner – og de opdagede parallelt et enkelt sæt regler, der styrer alt liv. Nu, sent i deres imponerende karrierer, deler disse fem store, men ubesungne forskere inden for moderne økologi – Bob Paine, Jim Estes, Mary Power, Tony Sinclair og John Terborgh – historierne om deres eventyr, og hvordan deres banebrydende arbejde vendte op og ned på vores syn på naturen. Over hele kloden opdagede de, at blandt millioner af arter på vores planet er der nogle, der er vigtigere end andre. De kaldte disse arter for “nøglearter”, fordi de holder den naturlige verden sammen, og denne dokumentarfilm viser på bedste vis hvad det er for nogle opretholdende egenskaber, nøglearter har i forskellige økosystemer – og kigger ikke mindst rovdyret, der kan vise sig at være dyret der holder det hele sammen.

The Cloud People

Iulian Furtuna, Marius Lena & Marius Lena / Vincent Gaullier / Frankrig & Barbados / Fag: Naturgeografi, geografi

I begyndelsen af det 20. århundrede viede den japanske forsker, Abe Masanao, sit liv til at filme og studere skyer over hele verden. Et århundrede senere, mens menneskeheden begynder at opleve de første betydelige virkninger af klimaforandringer, som forskere har forudsagt i årtier, finder et stor videnskabeligt forskningsprojekt sted med observation af skyer i Caribien, hvor forskere fra hele verden samles. For forskerne handler det ikke længere om at forhindre opvarmning af atmosfæren, men om præcist at vide, på hvor stor skala det vil ske, og hvilke konsekvenser det vil have. Inden for forskningen er skyer stadig den største ukendte faktor, da det ikke vides, hvordan skyer påvirker klimaforandringerne, og om de vil forstærke eller dæmpe opvarmning. ‘The Cloud People’ følger projektet, gennem succeser og fiaskoer, udforsker sammen med barbadiere og klimatologer den fascination, som skyer inspirerer til. Den lille ø Barbados er i frontlinjen for de udfordringer, der ligger foran, og filmen tager os med bag kulisserne hos både forskere og indbyggere. 

Eternal You

Eternal You

Hans Block & Moritz Riesewieck / Christian Beetz & Georg Tschurtschenthaler / Germany & USA

I kapitalismen regerer udbud og efterspørgsel, og intet sted er efterspørgslen større end når det kommer til at undslippe døden. Og med de nye udviklinger inden for kunstig intelligens er evigt liv måske ved at blive en reel mulighed. I hvert fald når man spørger de radikale tech-entreprenører, som tilbyder efterladte at tale med deres afdøde børn, forældre eller partnere. Virkeligheden overhaler ‘Black Mirror’ i en dokumentar, som afdækker det blomstrende marked af AI-virksomheder, der forsøger at forvandle udødeligheden til et produkt. Fra hjemsøgte chatbots til et hjerteskærende møde i VR mellem en mor og hendes afdøde datter – muligheder (og moralske gråzoner) er der masser af for dem, som vil betale. ‘Eternal You’ er en forfriskende sober tech-reportage, der hverken skyr væk fra de etiske dilemmaer eller Silicon Valleys sci-fi-optimisme.

Fungi: Web of Life

Joseph Nizeti & Gisela Kaufmann / Jo-anne McGowan, David Gross, Jennifer Peedom & Sarah Noonan / Australia / Fag: Biologi

Den anerkendte britiske biolog Dr. Merlin Sheldrake inviterer os med ind i svampenes verden, der fortsat overrasker forskere verden over med dens utrolige diversitet, dens smukke formationer og næsten ufattelige indflydelse på naturen. Gennem en milliard år har svampe overlevet fem masseudryddelser, hvilket giver anledning til at spørge, hvad vi kan lære af deres uovertrufne evne til at modstå meget voldsomme miljø- og klimaforandringer. Men på trods af svampelivets store betydning for vores planet og vores hverdag, ved vi utrolig lidt om dem. En bedre forståelse af deres tilpasningsevner og overlevelsesmekanismer kan muligvis være en af nøglerne til løsningen på klodens og verdensbefolkningens tiltagende problemer med forurening og påvirkning af klima og miljø. Svampenes forunderlige verden er langt fra afdækket, og dokumentaren viser, hvordan det måske kun er fantasien, der sætter grænser for, hvad svampene kan lære os.

‘Fungi: Web of Life’ er en visuel storslået IMAX-film med ulta timelapse-optagelser af svampe der gror, og med lydside af den islandske sangerinde Björk, der fortæller om svampenes evner,  virke og mystik.

Livet og andre problemer

Max Kestner / Vibeke Vogel / Danmark, Sweden & Storbritannien / Fag: dansk og mediefag

Hvordan kunne aflivningen af en giraf i Danmark ende med at blive en global nyhed, der gik hele vejen fra en svensk zoo over Hollywood og til den tjetjenske præsident? Med udgangspunkt i girafungen Marius, der blev aflivet af Københavns Zoologiske Have for ti år siden, kaster den danske dokumentarist Max Kestner sig ud i en cinematisk finurlig, verdensomspændende undersøgelse af, hvordan vi som mennesker, både som individer og som art, er forbundet til alt og alle omkring os, både i fortiden og nutiden. Med sin personlige og veludviklede stil, inviterer Kestner os med på en rejse, hvor giraffer er mennesker, og mennesker er giraffer, og hvor det eneste, der er sikkert er, at alle du kender en dag vil dø. 

Filmen er oplagt i dansk og mediefag til at arbejde med den kreative dokumentar og et godt eksempel på, hvordan effekten af fortælleteknik, klippeteknik og visuelle virkemidler, kan få seeren til at sætte nyt perspektiv på verden og i dette tilfælde udfordre vores opfattelse af liv, intelligens og relationer både hos mennesker, dyr, planter, organismer og endda i jordens indre.