UNG:DOX

UNG:DOX – Aalborg

Velkommen til UNG:DOX i Aalborg! Her kan du finde de film og arrangementer, som vi tilbyder til ungdomsuddannelserne under festivalen d. 11.-22. marts.

Theatre of Violence

Theatre of Violence

Emil Langballe & Lukasz Konopa / Helle Faber / Danmark & Germany / Fag: psykologi, filosofi, dansk

Dominic Ongwen var kun ni år, da han blev bortført og voldeligt tvunget til at være børnesoldat hos den ugandiske terrorgruppe Lord Resistance Army. I adskillige år begik Ongwen drab, tortur, slaveri og plyndringer i små landsbyer i Uganda, først som børnesoldat og siden som højetstående medlem af guerillagruppen. 30 år efter overgiver Ongwen sig til myndighederne og står nu anklaget for forbrydelser mod menneskeheden i Den Internationale Domstol i Haag – som den første tidligere børnesoldat nogensinde. Dokumentaren følger retssagen i Haag sideløbende med at vi hører ofrenes historier fra Uganda, der ikke mener at Ongwen er den egentlige skyldige. Filmen er en uafrystelig fortælling, der stiller nogle af de sværeste spørgsmål, som mennesker har spurgt sig selv om i århundreder. Hvordan skal ondskab straffes, når den udspringer af bødlens egne traumer og fortid som offer? Er der tale om retfærdighed, hvis en enkelt person modtager straf for forbrydelser, der er begået kollektivt og i indirekte tvang via hjernevask? ‘Theater of Violence’ er en oplagt dokumentar som baggrund for diskussion af ondskabens komplekse offer/bøddel forhold, og om hvordan straf fungerer som sociologisk fænomen.

The Serengeti Rules

The Serengeti Rules

Nicolas Brown / David Allen / Storbritannien & USA / Fag: Biologi

I 1960’erne begav en flok unge forskere sig ud i vildmarken, drevet af en umættelig nysgerrighed på, hvordan naturen fungerer. De blev sendt ud til nogle af de mest spektakulære steder på Jorden – fra det majestætiske Serengeti til Amazonas’ jungle; fra Det Arktiske Ocean til Stillehavets tidevandsbassiner – og de opdagede parallelt et enkelt sæt regler, der styrer alt liv. Nu, sent i deres imponerende karrierer, deler disse fem store, men ubesungne forskere inden for moderne økologi – Bob Paine, Jim Estes, Mary Power, Tony Sinclair og John Terborgh – historierne om deres eventyr, og hvordan deres banebrydende arbejde vendte op og ned på vores syn på naturen. Over hele kloden opdagede de, at blandt millioner af arter på vores planet er der nogle, der er vigtigere end andre. De kaldte disse arter for “nøglearter”, fordi de holder den naturlige verden sammen, og denne dokumentarfilm viser på bedste vis hvad det er for nogle opretholdende egenskaber, nøglearter har i forskellige økosystemer – og kigger ikke mindst rovdyret, der kan vise sig at være dyret der holder det hele sammen.

The Walk

Tamara Kotevska / Harri Grace / Syria, Türkiye, Frankrig, Palestine, Greece & Storbritannien / Fag: Samfundsfag, historie

Der er millioner af uledsagede flygtningebørn i verden. Syriske Asil er en af dem. Efter at have mistet sit hjem og sin familie, er Asil fanget i Tyrkiet, hvorfra hun drømmer om at finde et hjem. Det samme gør Amal – en 3,5 meter høj marionetdukke ført af en gruppe voksne med hver deres flygtningebaggrund på en 8000 km lang rejse gennem Europa. Som en levende fantasi af Asil følger vi dukken Amal, der med sine tunge skridt gennemgår en både følelsesladet, barsk og til tider smuk rejse på tværs af EU’s grænser. ‘The Walk’ er en rørende og visuelt storslået dokumentar om at være et barn på flugt, der giver et anderledes perspektiv på flygtninges rettigheder. Filmen giver et indblik i EU’s grænsesystem og modtagelse af flygtninge og viser på nært hold, hvilke konsekvenser det har for dem, der ikke er velkomne. En oplagt film til at arbejde med et tema om mennesker på flugt, “Fort Europa”, Frontex i praksis, og polariseringen omkring flygtninge og deres rettigheder på europæisk niveau.

The Silence of Others

El silencio de otros

Almudena Carracedo & Robert Bahar / Robert Bahar, Almudena Carracedo, Pedro Almodóvar (Executive Producer), Agustín Almodóvar (Executive Producer) & Esther García (Executive Producer) / USA & Spanien / Fag: Spansk, historie, samfundsfag

For første gang i historien søger overlevende fra Spaniens 40-årige diktatur retfærdighed. Snart 50 år efter Francos død kæmper efterkommerne af ofrene for det fascistiske regime stadig for et retsopgør med fortidens forbrydelser, og med dem, der begik dem og siden blev kollektivt frikendt i 1977 ved amnestiloven og dermed beskyttet for retsforfølgelse. Med rørende personlige beretninger bringes publikum helt tæt på den generation, der mistede deres familiemedlemmer og den vedblivende kamp for at bringe deres familiemedlemmer hjem fra massegravene. Filmen  dykker helt ind i den spanske mentalitet og det nationale traume, der trods den kollektive undertrykkelse stadig er en aktuel virkelighed for både den ældre og den yngre generation i Spanien.

The Flats

Alessandra Celesia / Genevièvre De Bauw, John McIlduff, Jean-Laurent Csinidis & Jeremiah Cullinane / Frankrig, Storbritannien, Ireland & Belgien / Fag: Engelsk, historie, samfundsfag

Fra 1968 til 1998 udspillede en blodig konflikt sig i Nordirland, i dag bedre kendt som ‘The Troubles’. På den ene side stod de protestantiske loyalister, der ønskede at Nordirland skulle forblive en del af Storbritannien, og på den anden de katolske republikanere, der kæmpede for et samlet Irland. 24 år efter fredsaftalen ser vi at konfliktens grusomheder stadig trækker lange spor til nutiden. I den inddragende dokumentar møder vi den karismatiske Joe i et socialt boligbyggeri i Belfast kaldet ‘The Flats’. Joe’s onkel blev brutalt myrdet af den loyalistiske terrorgruppe ‘The Shankill Butchers’, da han var bare 9 år gammel, og traumet og vreden sidder stadig tydeligt i ham. Hans lokalmiljø er plaget af stoffer og arbejdsløshed, og sammen med andre beboere og sin psykolog forsøger Joe at bearbejde fortiden og konfliktens varige indflydelse, alt imens man i området stadig drømmer om et forenet Irland. Med både hybrid-elementer og arkivmateriale, er ‘The Flats’ hård socialrealisme, og viser et glemt hjørne af Belfast anno 2023.

The Many Lives of Édouard Louis

The Many Lives of Édouard Louis

François Caillat / Jacqueline Sigaar, Hortense Qitard & Christophe Gougeon / Frankrig / Fag: Fransk & samfundsfag

Den franske forfatter Edouard Louis har gennemgået en bevidst og målrettet forvandling fra at være en del af Frankrigs absolutte bund til den mest prestigefyldte kulturelle elite. En social opstigning, der særligt i Frankrigs meget opdelte samfundslag er bemærkelsesværdig, og som har gjort Louis til frontfigur for diskursen om moderne klasseskel. Med denne personlige dokumentar følger vi Louis, født Eddy Bellegueulle 1992, der træder ud af den autofiktive karakter, han beskæftiger sig med i sine bøger, og inviterer seeren med til de arenaer, som hans egen forvandling udspillede sig i. Gennem Louis’ egne ord bliver begreber og emner som klassevold, giftig maskulinitet og kulturel kapital udfoldet via store filosofiske og sociologiske teoretikere og konkretiseret via Louis’ spidsfindige og detaljerige anekdoter. Filmen giver anledning til refleksion over, hvordan strukturer og sociale koder i klasseforhold påvirker det enkelte individ, både i det store perspektiv og i det helt nære.