UNG:DOX

UNG:DOX – Aarhus

Velkommen til UNG:DOX i Aarhus! Her kan du finde de film og arrangementer, som vi tilbyder til ungdomsuddannelserne under festivalen d. 11.-22. marts.

The Flag

Le Repli

Joseph Paris / Audrey Ferrarese / Frankrig / Fag: fransk, samfundsfag & historie

Efter terrorangrebet mod Charlie Hebdo i 2015 eskalerede racismen og islamofobien i Frankrig og Emanuel Macrons regering indførte en undtagelsestilstand, der skulle sikre franskmændene mod flere terrorangreb, men som de facto indskrænkede franskmændenes demokratiske rettigheder. Med udgangspunkt i menneskerettighedsforkæmperen Yasser Louati historie fortæller Le Repli, hvordan den politiske og journalistiske diskurs om franske muslimer har ændret sig, hvordan muslimske miljøer er blevet tiltagende mistænkeliggjort og ikke mindst om den hårdhændede behandling demonstranter får af politiet. Emnet er ikke nyt hverken i Frankrig eller andre europæiske lande, men filmen og oplægget er en oplagt mulighed for at arbejde videre med, hvilke forhold der er specifikke i Frankrig i forhold til andre europæiske lande. Hvor franske muslimer førhen blev betragtet som emigranter fra Nordafrika (tidligere franske kolonier), er der nu i langt højere grad fokus på deres status som muslimer, hvilket kolliderer med det franske ideal om sekularisme (laïcité), der trækker tråde tilbage til Den Franske Revolution.

My Imaginary Country

Mi país imaginario

Patricio Guzmán / Renate Sachse & Alexandra Galvis / Chile & Frankrig / Fag: spansk, samfundsfag & historie

I oktober 2019 sker der en uventet revolution i Chile som hurtigt tager fart. 1,5 millioner chilenere demonstrerede i Santiagos gader for en mere demokratisk regering, et værdigt liv, bedre uddannelse, et bedre sundhedssystem og for at ændre forfatningen, der ikke er blevet ændret siden diktaturet under Pinochet. Instruktøren Patricio Guzmán, der gennem sine dokumentarfilm i 1970’erne viste optakten til det blodige statskup som havde til formål at afsætte den socialistiske regering og indsætte militærdiktaturet under Augusto Pinochet, vender tilbage med kameraet i hånden. For ham er Chile endelig vågnet op af sin dvale og genfundet sig selv og sine minder om fortiden, og med unge og kvinder i front får vi et nøgternt billede af den aktuelle revolution. Vi kommer helt tæt på dens organisering lige så vel som vi får indblik i de livsvilkår, som befolkningen har levet under, der fik dem på barrikaderne. En oplagt film til at dykke ned i Chiles historie, den aktuelle revolutionære bevægelse og dens modstandere.

The Flats

Alessandra Celesia / Genevièvre De Bauw, John McIlduff, Jean-Laurent Csinidis & Jeremiah Cullinane / Frankrig, Storbritannien, Ireland & Belgien / Fag: Engelsk, historie, samfundsfag

Fra 1968 til 1998 udspillede en blodig konflikt sig i Nordirland, i dag bedre kendt som ‘The Troubles’. På den ene side stod de protestantiske loyalister, der ønskede at Nordirland skulle forblive en del af Storbritannien, og på den anden de katolske republikanere, der kæmpede for et samlet Irland. 24 år efter fredsaftalen ser vi at konfliktens grusomheder stadig trækker lange spor til nutiden. I den inddragende dokumentar møder vi den karismatiske Joe i et socialt boligbyggeri i Belfast kaldet ‘The Flats’. Joe’s onkel blev brutalt myrdet af den loyalistiske terrorgruppe ‘The Shankill Butchers’, da han var bare 9 år gammel, og traumet og vreden sidder stadig tydeligt i ham. Hans lokalmiljø er plaget af stoffer og arbejdsløshed, og sammen med andre beboere og sin psykolog forsøger Joe at bearbejde fortiden og konfliktens varige indflydelse, alt imens man i området stadig drømmer om et forenet Irland. Med både hybrid-elementer og arkivmateriale, er ‘The Flats’ hård socialrealisme, og viser et glemt hjørne af Belfast anno 2023.

Democracy Noir

Connie Field / Connie Field / USA, Germany & Danmark / Fag: Samfundsfag, historie

I Ungarn kom Victor Orbán til magten for anden gang i 2010, og har siddet på den lige siden. I sin tid som premierminister, har han strammet grebet om demokratiet ved at undergrave det retslige system, tage kontrol over stort set alle medier og minimere oppositionens offentlige taletid. I denne dokumentar følger vi en række ungarer, der, i forskellige arenaer af samfundet, udgør en opposition til Orbáns politik og metoder. Den politiske modstander, der fører en utrættelig kamp i parlamentet, journalisten der forsøger at få sine nyheder og reportager udenom censurens nåleøje og aktivisten, der med megafonen som våben kæmper for forandring på gadeniveau. Vi er også helt inde i EU Parlamentet, hvor medlemmer af parlamentet går til angreb på Orbán og Ungarns antidemokratiske drejning, og lærer en hel del om hvordan det ser ud i praksis, og hvordan samarbejdet i EU fungerer. Dokumentaren får os tæt på befolkningens kamp for demokrati i Ungarn og lægger op til en interessant diskussion om EU’s ansvar for og indflydelse på den antidemokratiske drejning i Ungarn under Orbán.

Livet og andre problemer

Max Kestner / Vibeke Vogel / Danmark, Sweden & Storbritannien / Fag: dansk og mediefag

Hvordan kunne aflivningen af en giraf i Danmark ende med at blive en global nyhed, der gik hele vejen fra en svensk zoo over Hollywood og til den tjetjenske præsident? Med udgangspunkt i girafungen Marius, der blev aflivet af Københavns Zoologiske Have for ti år siden, kaster den danske dokumentarist Max Kestner sig ud i en cinematisk finurlig, verdensomspændende undersøgelse af, hvordan vi som mennesker, både som individer og som art, er forbundet til alt og alle omkring os, både i fortiden og nutiden. Med sin personlige og veludviklede stil, inviterer Kestner os med på en rejse, hvor giraffer er mennesker, og mennesker er giraffer, og hvor det eneste, der er sikkert er, at alle du kender en dag vil dø. 

Filmen er oplagt i dansk og mediefag til at arbejde med den kreative dokumentar og et godt eksempel på, hvordan effekten af fortælleteknik, klippeteknik og visuelle virkemidler, kan få seeren til at sætte nyt perspektiv på verden og i dette tilfælde udfordre vores opfattelse af liv, intelligens og relationer både hos mennesker, dyr, planter, organismer og endda i jordens indre. 

Fungi: Web of Life

Joseph Nizeti & Gisela Kaufmann / Jo-anne McGowan, David Gross, Jennifer Peedom & Sarah Noonan / Australia / Fag: Biologi

Den anerkendte britiske biolog Dr. Merlin Sheldrake inviterer os med ind i svampenes verden, der fortsat overrasker forskere verden over med dens utrolige diversitet, dens smukke formationer og næsten ufattelige indflydelse på naturen. Gennem en milliard år har svampe overlevet fem masseudryddelser, hvilket giver anledning til at spørge, hvad vi kan lære af deres uovertrufne evne til at modstå meget voldsomme miljø- og klimaforandringer. Men på trods af svampelivets store betydning for vores planet og vores hverdag, ved vi utrolig lidt om dem. En bedre forståelse af deres tilpasningsevner og overlevelsesmekanismer kan muligvis være en af nøglerne til løsningen på klodens og verdensbefolkningens tiltagende problemer med forurening og påvirkning af klima og miljø. Svampenes forunderlige verden er langt fra afdækket, og dokumentaren viser, hvordan det måske kun er fantasien, der sætter grænser for, hvad svampene kan lære os.

‘Fungi: Web of Life’ er en visuel storslået IMAX-film med ulta timelapse-optagelser af svampe der gror, og med lydside af den islandske sangerinde Björk, der fortæller om svampenes evner,  virke og mystik.