UNG:DOX

UNG:DOX – Kolding

Velkommen til UNG:DOX i Kolding! Her kan du finde de film og arrangementer, som vi tilbyder til ungdomsuddannelserne under festivalen d. 11.-22. marts.

The Serengeti Rules

The Serengeti Rules

Nicolas Brown / David Allen / Storbritannien & USA / Fag: Biologi

I 1960’erne begav en flok unge forskere sig ud i vildmarken, drevet af en umættelig nysgerrighed på, hvordan naturen fungerer. De blev sendt ud til nogle af de mest spektakulære steder på Jorden – fra det majestætiske Serengeti til Amazonas’ jungle; fra Det Arktiske Ocean til Stillehavets tidevandsbassiner – og de opdagede parallelt et enkelt sæt regler, der styrer alt liv. Nu, sent i deres imponerende karrierer, deler disse fem store, men ubesungne forskere inden for moderne økologi – Bob Paine, Jim Estes, Mary Power, Tony Sinclair og John Terborgh – historierne om deres eventyr, og hvordan deres banebrydende arbejde vendte op og ned på vores syn på naturen. Over hele kloden opdagede de, at blandt millioner af arter på vores planet er der nogle, der er vigtigere end andre. De kaldte disse arter for “nøglearter”, fordi de holder den naturlige verden sammen, og denne dokumentarfilm viser på bedste vis hvad det er for nogle opretholdende egenskaber, nøglearter har i forskellige økosystemer – og kigger ikke mindst rovdyret, der kan vise sig at være dyret der holder det hele sammen.

Livet og andre problemer

Max Kestner / Vibeke Vogel / Danmark, Sweden & Storbritannien / Fag: dansk og mediefag

Hvordan kunne aflivningen af en giraf i Danmark ende med at blive en global nyhed, der gik hele vejen fra en svensk zoo over Hollywood og til den tjetjenske præsident? Med udgangspunkt i girafungen Marius, der blev aflivet af Københavns Zoologiske Have for ti år siden, kaster den danske dokumentarist Max Kestner sig ud i en cinematisk finurlig, verdensomspændende undersøgelse af, hvordan vi som mennesker, både som individer og som art, er forbundet til alt og alle omkring os, både i fortiden og nutiden. Med sin personlige og veludviklede stil, inviterer Kestner os med på en rejse, hvor giraffer er mennesker, og mennesker er giraffer, og hvor det eneste, der er sikkert er, at alle du kender en dag vil dø. 

Filmen er oplagt i dansk og mediefag til at arbejde med den kreative dokumentar og et godt eksempel på, hvordan effekten af fortælleteknik, klippeteknik og visuelle virkemidler, kan få seeren til at sætte nyt perspektiv på verden og i dette tilfælde udfordre vores opfattelse af liv, intelligens og relationer både hos mennesker, dyr, planter, organismer og endda i jordens indre.