UNG:DOX

UNG:DOX – Randers

Velkommen til UNG:DOX i Randers! Her kan du finde de film og arrangementer, som vi tilbyder til ungdomsuddannelserne under festivalen d. 11.-22. marts.

Dark Blossom

Klub Kranium

Frigge Fri / Mathilde Hvid Lippmann / Danmark / Fag: dansk & mediefag

Josephine har farverige parykker, en stor tung næsering og en udstoppet fugleunge i glas. Hun er 20 år, samler på knogler fra roadkills og har aldrig været en del af håndbold-klikken i den jyske provinsby, hvor hun er vokset op. I stedet har hun i goth-kulturen fundet sine to bedste venner – maximalisten med det selvbestaltede navn Mareridt, og den eftertænksomme Jay, der er vokset op i et indremissionsk hjem. Frigge Fris debutfilm skildrer usikkerhed, følelseskaos og dybe venskabspagter, som alle kan genkende, med en formidabel empati for vennernes subkultur.

The Many Lives of Édouard Louis

The Many Lives of Édouard Louis

François Caillat / Jacqueline Sigaar, Hortense Qitard & Christophe Gougeon / Frankrig / Fag: Fransk & samfundsfag

Den franske forfatter Edouard Louis har gennemgået en bevidst og målrettet forvandling fra at være en del af Frankrigs absolutte bund til den mest prestigefyldte kulturelle elite. En social opstigning, der særligt i Frankrigs meget opdelte samfundslag er bemærkelsesværdig, og som har gjort Louis til frontfigur for diskursen om moderne klasseskel. Med denne personlige dokumentar følger vi Louis, født Eddy Bellegueulle 1992, der træder ud af den autofiktive karakter, han beskæftiger sig med i sine bøger, og inviterer seeren med til de arenaer, som hans egen forvandling udspillede sig i. Gennem Louis’ egne ord bliver begreber og emner som klassevold, giftig maskulinitet og kulturel kapital udfoldet via store filosofiske og sociologiske teoretikere og konkretiseret via Louis’ spidsfindige og detaljerige anekdoter. Filmen giver anledning til refleksion over, hvordan strukturer og sociale koder i klasseforhold påvirker det enkelte individ, både i det store perspektiv og i det helt nære.

The Silence of Others

El silencio de otros

Almudena Carracedo & Robert Bahar / Robert Bahar, Almudena Carracedo, Pedro Almodóvar (Executive Producer), Agustín Almodóvar (Executive Producer) & Esther García (Executive Producer) / USA & Spanien / Fag: Spansk, historie, samfundsfag

For første gang i historien søger overlevende fra Spaniens 40-årige diktatur retfærdighed. Snart 50 år efter Francos død kæmper efterkommerne af ofrene for det fascistiske regime stadig for et retsopgør med fortidens forbrydelser, og med dem, der begik dem og siden blev kollektivt frikendt i 1977 ved amnestiloven og dermed beskyttet for retsforfølgelse. Med rørende personlige beretninger bringes publikum helt tæt på den generation, der mistede deres familiemedlemmer og den vedblivende kamp for at bringe deres familiemedlemmer hjem fra massegravene. Filmen  dykker helt ind i den spanske mentalitet og det nationale traume, der trods den kollektive undertrykkelse stadig er en aktuel virkelighed for både den ældre og den yngre generation i Spanien.

The Serengeti Rules

The Serengeti Rules

Nicolas Brown / David Allen / Storbritannien & USA / Fag: Biologi

I 1960’erne begav en flok unge forskere sig ud i vildmarken, drevet af en umættelig nysgerrighed på, hvordan naturen fungerer. De blev sendt ud til nogle af de mest spektakulære steder på Jorden – fra det majestætiske Serengeti til Amazonas’ jungle; fra Det Arktiske Ocean til Stillehavets tidevandsbassiner – og de opdagede parallelt et enkelt sæt regler, der styrer alt liv. Nu, sent i deres imponerende karrierer, deler disse fem store, men ubesungne forskere inden for moderne økologi – Bob Paine, Jim Estes, Mary Power, Tony Sinclair og John Terborgh – historierne om deres eventyr, og hvordan deres banebrydende arbejde vendte op og ned på vores syn på naturen. Over hele kloden opdagede de, at blandt millioner af arter på vores planet er der nogle, der er vigtigere end andre. De kaldte disse arter for “nøglearter”, fordi de holder den naturlige verden sammen, og denne dokumentarfilm viser på bedste vis hvad det er for nogle opretholdende egenskaber, nøglearter har i forskellige økosystemer – og kigger ikke mindst rovdyret, der kan vise sig at være dyret der holder det hele sammen.

The Flats

Alessandra Celesia / Genevièvre De Bauw, John McIlduff, Jean-Laurent Csinidis & Jeremiah Cullinane / Frankrig, Storbritannien, Ireland & Belgien / Fag: Engelsk, historie, samfundsfag

Fra 1968 til 1998 udspillede en blodig konflikt sig i Nordirland, i dag bedre kendt som ‘The Troubles’. På den ene side stod de protestantiske loyalister, der ønskede at Nordirland skulle forblive en del af Storbritannien, og på den anden de katolske republikanere, der kæmpede for et samlet Irland. 24 år efter fredsaftalen ser vi at konfliktens grusomheder stadig trækker lange spor til nutiden. I den inddragende dokumentar møder vi den karismatiske Joe i et socialt boligbyggeri i Belfast kaldet ‘The Flats’. Joe’s onkel blev brutalt myrdet af den loyalistiske terrorgruppe ‘The Shankill Butchers’, da han var bare 9 år gammel, og traumet og vreden sidder stadig tydeligt i ham. Hans lokalmiljø er plaget af stoffer og arbejdsløshed, og sammen med andre beboere og sin psykolog forsøger Joe at bearbejde fortiden og konfliktens varige indflydelse, alt imens man i området stadig drømmer om et forenet Irland. Med både hybrid-elementer og arkivmateriale, er ‘The Flats’ hård socialrealisme, og viser et glemt hjørne af Belfast anno 2023.

Democracy Noir

Connie Field / Connie Field / USA, Germany & Danmark / Fag: Samfundsfag, historie

I Ungarn kom Victor Orbán til magten for anden gang i 2010, og har siddet på den lige siden. I sin tid som premierminister, har han strammet grebet om demokratiet ved at undergrave det retslige system, tage kontrol over stort set alle medier og minimere oppositionens offentlige taletid. I denne dokumentar følger vi en række ungarer, der, i forskellige arenaer af samfundet, udgør en opposition til Orbáns politik og metoder. Den politiske modstander, der fører en utrættelig kamp i parlamentet, journalisten der forsøger at få sine nyheder og reportager udenom censurens nåleøje og aktivisten, der med megafonen som våben kæmper for forandring på gadeniveau. Vi er også helt inde i EU Parlamentet, hvor medlemmer af parlamentet går til angreb på Orbán og Ungarns antidemokratiske drejning, og lærer en hel del om hvordan det ser ud i praksis, og hvordan samarbejdet i EU fungerer. Dokumentaren får os tæt på befolkningens kamp for demokrati i Ungarn og lægger op til en interessant diskussion om EU’s ansvar for og indflydelse på den antidemokratiske drejning i Ungarn under Orbán.

Invisible Nation

Vanessa Hope / Ivan Orlic, Cassandra Jabola, Ted Hope & Vanessa Hope / USA & Taiwan / Fag: Kinesisk, samfundsfag, historie

Et fascinerende portræt af Taiwan og landets første kvindelige præsident Tsai Ing-wen. Landet frygter i stigende grad en invasion fra Kina, især efter den russiske invasion af Ukraine og Kinas overtagelse af Hongkong. Kameraet formår at komme bemærkelsesværdigt tæt på præsidenten i hendes kamp for at bevare Taiwans hårdt tilkæmpede demokrati, der er en balancegang mellem de geopolitiske kræfter fra USA og Kina, som ikke anerkender landets eksistens. Arkivoptagelser og uddrag fra tv-nyheder illustrerer den lange historie for denne konstant koloniserede ø og giver kontekst til den nuværende politiske situation, der synes at blive mere presserende og farlig.

En oplagt film til at arbejde med Taiwans historie, og forholdet til Kina og USA. Taiwans position i det internationale samfund bliver fortsat vigtigere, grundet deres store produktion af mikrochips, og filmen giver en fremragende introduktion til landets historie og dets politiske signifikans.